9 Aralık 2011 Cuma

Ali Özgündüz'den Bülent Arınç'a soru önergesi

İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, Bülent Arınç’ın; “Sandığa gidip hayır oyu kullananlar, referandum paketinin kabul edilmesiyle haydi toplusözleşme yapalım dediler. Ancak bunlar sadece hayır demek için çabaladılar. Toplusözleşmeye sadece Memur-Sen’in hakkı var.” sözlerini Meclis gündemine taşıdı.

Özgündüz, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesi şöyle:

“Geçtiğimiz günlerde Bursa ilimizde Memur-Sen’in binasının açılışında söylediğiniz sözler, ‘Hükümetin demokrasiye bakışı bu mu?” sorularıyla tartışılmaktadır. Bina açılışı sırasında referandumdan 15 ay geçmesine rağmen bir türlü çıkarılmayan “memurlara toplu sözleşme hakkı tanınmasıyla’ ilgili yasayı en kısa zamanda çıkaracağınızı belirtmiştiniz. Yine aynı konuşmanızda; “Sandığa gidip hayır oyu kullananlar, referandum paketinin kabul edilmesiyle haydi toplusözleşme yapalım dediler. Ancak bunlar sadece hayır demek için çabaladılar. Toplusözleşmeye sadece Memur-Sen’in hakkı var.” diyerek sözlerinize devam ettiğiniz basına yansıdı. Bu bağlamda:

1. Kanun Hükmünde Kararnameler ile kamu yönetiminin yeniden örgütlendirildiği bir süreçte, referandum üzerinden 15 ay geçmesine rağmen memurlara toplu sözleşme hakkı tanınmasına ilişkin yasa neden çıkarılmamıştır?
2. Referandumda, demokratik hakkını kullanarak “hayır” oyu veren memur sendikaları ve yurttaşlar referandumun sonucundan dolayı ortaya çıkan yasal haklarını talep etmelerinde herhangi bir engel var mıdır?
3. Referandumda birbirinden farklı konuda onlarca maddenin tek bir oya bağlanması kamuoyunda eleştirilmişti. Sözlerinizden yola çıkarak, maddelerin çoğuna karşı olduğu için hayır oyu veren; ama, maddelerden bir kısmına evet oyu vermek istediğinde bunu gerçekleştiremeyen bir yurttaşımızın durumunu nasıl değerlendirmek gerekmektedir?
4. Toplu sözleşme hakkına ilişkin bir yasal düzenleme ola ki çıkarılırsa bunun görüşmeleri yalnızca Memur-Sen ile mi yapılacaktır? Ya da bu hakkı yalnızca Memur-Sen’e tanınması doğrultusunda bir girişiminiz olacak mıdır?
5. Memurlara toplu sözleşme tanınmasına ilişkin yasal düzenleme gerçekleştirilecek midir? Böyle bir plan var ise ne zaman gerçekleşecektir?
6. Söylediğiniz sözlerin, demokrasi ile bağdaşmadığı yönünde iddialar kamuoyunda tartışılmaktadır. Söylediğiniz sözler demokrasi ile bağdaşmakta mıdır?”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder