9 Aralık 2011 Cuma

Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan "2012 arifesinde ‘yargıdan utanç manzaraları"


Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, Hopa olayları davasına ilişkin değerlendirmesinde, ”Anlıyoruz ki dünyanın her yerinde gençlerin geleceklerini kazanmak için yaptıkları demokratik itirazlar artık Türkiye’de yapılamayacak” dedi.

Tarhan, Ankara’daki Hopa olaylarına ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında açılan davada, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanan 28 kişinin duruşmasına katıldı.

Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan, Ankara’daki Hopa olayları davasının duruşmasıyla ilgili, ”2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet olduğu konusundaki ve görevsizlik kararı verilmesi yolundaki itirazlar heyetçe reddedildi. Burada yaşadığımız şey, ‘yargıdan utanç manzaraları’ diye düşünüyorum” dedi.

Duruşmadan çıkan Tarhan, adliye çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, 84 sayfalık iddianamenin yarısının, sanıklarla hiç alakası bulunmayan eylemlerle ilgili olduğunu söyledi.

İddianamedeki suç delillerinden birisinin ”şemsiye” olduğunu ifade eden Tarhan, şöyle konuştu:

”Terör örgütü üyesi olmakla suçlanan genç insanların eylemleri tanımlanırken, herhangi bir eylem ve doğru dürüst silahtan bahsedilmiyor. Ve silahlı terör örgütüne üye oldukları iddiasında bulunuluyor. 2911 sayılı Toplantı Ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet olduğu konusundaki ve görevsizlik kararı verilmesi yolundaki itirazlar, heyetçe çok kısa bir görüşmeden sonra reddedildi. Burada yaşadığımız şey 2012 arifesinde ‘yargıdan utanç manzaraları’ diye düşünüyorum. Yeni bir Silivri olayıyla karşı karşıyayız.”

Tarhan, İzmir Milletvekili Rıza Türmen ile düzenlediği basın toplantısında da, Hopa olayları davasının duruşmasında, iddianamede tanımlanan eylemlerin terörle ilgili olmaması nedeniyle görevsizlik itirazında bulunulduğunu söyledi.

Ancak itirazın reddedildiğini belirten Tarhan, ”Bundan şunu anlıyoruz ki dünyanın her yerinde gençlerin geleceklerini kazanmak için yaptıkları demokratik itirazlar artık Türkiye’de yapılamayacak. Çünkü bu, salt bir terör eylemi olarak tanımlanacak” diye konuştu.

Teröristlikle suçlanan gençlerle ilgili hazırlanan iddianamede tanımlanan suçlarda, terör eylemine ilişkin bir ifadenin bulunmadığını belirten Tarhan, bir şemsiye ve Japon filmi DVD’sinin kanıt olarak gösterildiğini, bunun son derece komik olduğunu söyledi.

Söz konusu davada yargılanan gençlerin annelerinin bile doğmadığı tarihlerde yapılan bir takım yasa dışı eylemlerin neredeyse iddianamenin yarısını oluşturduğunu belirten Tarhan, ”Bugün önemli bir gün. 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’ndaki hükümlerin bu haliyle çok tedirgin edici olduğunu, gençlerin itiraz haklarını kullanmalarına açıkça engel teşkil ettiğini görüyoruz. Bunun için acil demokrasi paketimiz ile AKP’nin ‘ileri demokrasisini’ oluşturması için yardımcı olmak istiyoruz” dedi.

-Kanun teklifi sunacağız-

Rıza Türmen ise 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nda değişiklik öngören yasa teklifi hazırladıklarını bildirdi.

Teklifteki önerileri anlatan Türmen, şunları söyledi:

”Teklifimize göre, toplantı ve gösteri yürüyüşü yapmadan önce verilmesi gereken bildirim, bir izin gibi kullanılmayacak. Bildirim vermeden de toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılabilecek. Bildirim yapıldığı takdire idare bildirimi kabul etmek zorunda olacak. İdarenin toplantı ya da gösteri yürüyüşünü yasaklama yetkisi olmayacak. Hükümet komiseri gibi lüzumsuz müessese kanundan çıkacak. İdarenin güç kullanması sınırlı olacak. Şiddet, kin ve nefrete tahrik var ise ateşli silah kullanılıyor ise zorunlu durumlarda güvenlik güçleri orantılı şekilde müdahale edebilecek.

Siyasi iktidarın, özgürlükle eğer yakında uzaktan ilgisi varsa bizim getirdiğimiz özgürlüğü genişletici bu teklifimizi kabul etmesi gerekiyor. Bakalım ki böyle mi olacak?”

Türmen, söz konusu kanun teklifini bugün TBMM Başkanlığına sunacaklarını bildirdi.

Türmen ayrıca, Hopa olayları davasında aslında gençlerin değil, siyasi iktidarın baskı rejiminin yargılandığını, bu nedenle davada verilecek kararın, iktidarın demokratik meşruiyeti hakkında verilecek karar olacağını sözlerine ekledi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder