23 Eylül 2011 Cuma

Akif Hamzaçebi: “AKP’nin bugünkü tutumu, özgürlüklerden yana bir anayasanın yapımı konusunda güven vermemektedir”


Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, AKP’nin bugünkü tutumunun özgürlüklerden yana bir anayasanın yapımı konusunda güven vermediğini belirterek Hükümete, ”Eğer özgürlükleri esas alan yeni bir anayasa için yola çıkacaksak bu yola mayın döşemekten vazgeç. Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarma sevdasını bırak” çağrısında bulundu.

Hamzaçebi, yaptığı yazılı açıklamada, Hükümetin, 3 Mayısta yürürlüğe giren Yetki Kanunu uyarınca, bugüne kadar çıkardığı KHK’lar ile TBMM’nin iradesini bir kenara bıraktığını söyledi.

Yeni anayasa yapımı sürecine doğru giderken, iktidar partisinin bu sürece destek veren, özgürlüklerin genişletilmesi konusunda halka güven veren bir yaklaşım içinde olması gerektiğini belirten Hamzaçebi, ”AKP’nin bugünkü tutumu, özgürlüklerden yana bir anayasanın yapımı konusunda güven vermemektedir” dedi.

Hamzaçebi, AKP’nin, bir yandan 1982 Anayasası’ndan şikâyet ederken, diğer yandan bu anayasanın olağanüstü dönemlere ilişkin olarak verdiği, demokrasiyle bağdaşmayan yetkileri kullanmaktan çekinmediğini söyledi. Hamzaçebi, ”Bir yandan hukukun üstünlüğü ilkesine sarılıp özgürlükçü anayasa söylemini ifade ederken öte yandan olağanüstü dönemin ürünü olan 1982 Anayasası’nın demokrasiyle bağdaşmayan yetkilerini kullanmak AKP’nin özgürlükçü anayasa söyleminde samimi olmadığını göstermektedir” dedi.

Anayasa Mahkemesine çağrı
Hükümetin, Yetki Kanunu’nun yetki vermediği konularda da KHK’lar ile düzenleme yaptığını, bunun, ”hukuksuzluk ve yetki gaspı” olduğunu belirten Hamzaçebi, CHP’nin, Hükümetin bugüne kadar çıkardığı 22 KHK’dan 15′i için Anayasa Mahkemesinde iptal davası açtığı, 6′sı için de iptal davası açma hazırlıklarının sürdüğünü anımsattı.

Hamzaçebi, ”Hükümetin nerede duracağının belli olmadığını, sırada onlarca kararnamenin bulunduğunun söylendiğini” ifade ederek, ”Eğer yeni bir anayasa için bir masanın etrafında toplanacaksak hükümet KHK’lara son vermelidir. Hükümete yetki gaspına son ver ve dur diyorum” diye konuştu.

Bu süreçte Anayasa Mahkemesinin tutumunun ”ilginç” olduğunu ifade eden Hamzaçebi, CHP’nin, Yetki Kanunu ile ilgili yürürlüğün durdurulması ve iptali istemiyle 6 Haziran’da Anayasa Mahkemesinde açtığı davanın, bugüne kadar karara bağlanmadığını anımsattı. Hamzaçebi, ”Yetki Kanununun hükümete 6 ay süreyle yetki vermiş olduğu dikkate alındığında, dava açıldığı tarihten bu yana geçen yaklaşık 4 aylık süre içinde mahkemenin karar vermemiş olması kamuoyu tarafından ‘Anayasa Mahkemesi hükümete destek veriyor’ anlamında yorumlanmaktadır. Yüksek Mahkemeyi millet adına göreve davet ediyorum. Mahkeme bu konuda süratle karar vermek zorundadır”diye konuştu.

“İhale paylaştırma’”
Hamzaçebi, Hükümetin son olarak 14 Eylül 2011′de yayınladığı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki KHK ile çeşitli düzenlemeler yanında, iki önemli konuda düzenleme yaptığını belirterek, şunları kaydetti:

”Daire Başkanı ve üzerindeki bütün görevliler görevinden alınmıştır. Bunu iki şekilde yorumlamak mümkündür. Eğer bu görevliler başarısızsalar milli eğitim sistemimiz yıllarca bu bürokratlara mı emanet edilmiştir? AKP’nin bir Milli Eğitim Bakanı görevini ‘Milli Eğitim Bakanlığı otomatik pilota bağlanmıştır’ cümleleriyle devretmişti. Öyle anlaşılıyor ki pilotsuz uçak düşmüştür. Eğer AKP’nin bugüne kadarki milli eğitim politikası başarılı ise bu bürokratlar neden görevden alınmıştır?

İkinci önemli düzenleme; Milli Eğitim Bakanlığı, Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğünün görevlerini devralmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı neredeyse kamu kurum ve kuruluşlarına ait tüm taşınmazların yönetimini üstlenmiş, bunlar üzerinde her türlü ihaleyi, ihale kanunlarına tabi olmaksızın yapmaya yetkili kılınmıştır. Ortada İhale Kanunundan korkan, ihalelerin AKP yandaşları dışındaki kişiler tarafından kazanılmasından endişe duyan bir AKP vardır. AKP Hükümeti adeta bir ihale paylaştırma hükümetidir. Hükümete bir çağrıda bulunuyorum. Eğer özgürlükleri esas alan yeni bir anayasa için yola çıkacaksak bu yola mayın döşemekten vazgeç. KHK çıkarma sevdasını bırak. Hangi konuda hangi düzenlemeyi yapmak istiyorsan bunları Meclise getir.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder