22 Eylül 2011 Perşembe

MYK üyelerinin görev alanlarıyla ilgili olarak yaptıkları çalışmalar ve üyelik kabulünden oluşan gündemini görüştü


CHP MYK Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun Başkanlığı’nda toplanarak, “Hükümet’in dış politikada Türkiye adına bağımsız ve tutarlı bir yol izlemediğine, bunun ülkemizin bugünü ve geleceği bakımından kabul edilemez olduğuna” karar verdi.

MYK toplantısından sonra bir yazılı bir açıklama yapan Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Prof.Dr. Birgül Ayman Güler, “Hükümet, önceki TBMM üyelerinin oylarıyla çıkardığı Yetki Kanunu ile şimdiki TBMM üyelerinin iradelerini hiçe sayarak, yönetim sistemini Kanun Hükmünde Kararnameler ile biçimlendirmektedir.” dedi

Parti Sözcüsü Prof.Dr. Güler’in MYK toplantısı sonrası yaptığı yazılı açıklama şöyle:

“CHP MYK bugün Genel Başkan Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun Başkanlığı’nda toplandı ve Genel Başkan’ın sunuşundan sonra, siyasi durum değerlendirmesi, MYK üyelerinin görev alanlarıyla ilgili olarak yaptıkları çalışmalar ve üyelik kabulünden oluşan gündemini görüştü.

MYK toplantısında alınan kararlar ve yapılan bazı değerlendirmeler özetle şöyle:

MYK üyeleri, Ankara’da yaşanan patlama ve hayatını kaybeden yurttaşlarımızla, yaralanan vatandaşlarımız için bir kez daha üzüntülerini dile getirdiler. Toplantıda bu veya benzeri saldırganlıkların tüm sonuçlarıyla birlikte yakından izlenmesine karar verildi.

Öte yandan, İşsizlik ve özellikle de genç işsizliğinde yaşanan yüksek oranlara dikkat çekildi. Hükümet’in yatırım ve istihdam politikalarındaki büyük boşluklar üzerinde daha etkili çalışmalar yapılması kararlaştırıldı.

Bu arada, yerel yönetimlerin, özel olarak da belediyelerin, CHP’nin amaçları doğrultusunda yürüttükleri çalışmaların desteklenmesi ve bu faaliyetlerin güçlendirilmesi için yapılması gereken çalışmalar görüşüldü.

CHP MYK, PKK ve Başbakanlık arasında yapılan görüşmelerin yetki sorunu ve müzakere konularına ilişkin soruların sık sık gündeme getirilmesine, ayrıca, kamuoyunun yanıtını merak ettiği soruların sorulmasında büyük yarar olduğu sonucuna vardı.

MYK toplantısında, Hükümet’in dış politikada Türkiye adına bağımsız ve tutarlı bir yol izlemediği, bunun ülkemizin bugünü ve geleceği bakımından kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Bu çerçevede, komşularımızla ilişkilerimiz, Suriye, İran, Irak, Arap ülkelerine dönük politikalar ve özellikle “İsrail Kalkanı” uygulamasıyla, Türkiye’nin bağımsız dış politikasının yakından izlenmesi kararlaştırıldı

MYK toplantısında Hükümetin KHK’lerle Meclisi devre dışı bıraktığına dikkat çekilerek şöyle denildi;

Hükümet, önceki TBMM üyelerinden aldığı Yetki Kanunu ile şimdiki TBMM üyelerinin iradelerini hiçe sayarak, yönetim sistemini Kanun Hükmünde Kararnameler ile biçimlendirmektedir.

TBMM, ülkenin en temel kurumu olan yasama organı, hükümet tarafından yetkileri gasp edilerek hareketsiz bırakılmıştır. Bu durum, Başbakan’ın yargıdan sonra şimdi de yasama gücünü işlemez kılmasından başka bir şey değildir.

CHP, Ana muhalefet Partisi olarak, ulusun iradesine konulan bu ipoteği kaldırmayı en temel görevlerinden saymaktadır.

CHP 1 Ekim’de, bugüne kadar Türkiye’nin çıkarları ve halkımızın refahı için yürüttüğü mücadeleye, yasama organının onurunu kurtarmak mücadelesini de ekleyecektir. Bu çerçevede yetki temeli sorunlu olan kanun hükmünde kararnameleri, Anayasa Mahkemesi denetimine sunmayı sürdürecektir.

Öte yandan MYK toplantısında, TBMM – TRT Genel Müdürlüğü arasında, yasama organının çalışmalarının televizyondan yayımlanması konusuna getirilen kısıtlamaların, Hükümet’in basın – yayın organları üzerinde kurduğu sansürcü baskının başka bir uygulaması olduğu kaydedildi. Bu baskı, ulusal karar verme sürecinin halktan kaçırılması kaygısının ürünü ve AKP iktidarının kapalı kapılar ardında çalışmak alışkanlığının sonucu olarak değerlendirildi.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder