24 Eylül 2011 Cumartesi

Sena Kaleli’den HSYK’nın “Yargıda Durum Analiz” raporu ile ilgili soru önergesi

Bursa Milletvekili Sena Kaleli, HSYK’nın basına yansıyan raporunda yer alan kadın ve cinsel suçlarla ilgili çözüm önerilerinin tüyler ürpertici ve çağdışı olduğunu belirterek TBMM Başkanlığına Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in yanıtlaması istemiyle hazırlanan önergede şu sorulara yer verildi.

1- Basına da yansıyan “yargıda durum analizi” raporunda yer alan “Tecavüze uğrayan kadının tecavüzcüsüyle evlenmesi halinde dava düşürülmeli”, “Adli Tıp’tan cinsel suçlarla ilgili daha hızlı rapor alabilmek için beden ve ruh sağlığının bozulup bozulmadığı araştırması yerine sadece beden sağlığının bozulup bozulmadığı araştırılmalı”, 15 yaşından küçüklere karşı rızaen cinsel ilişki suçlarının miktarları düşürülmeli” gibi önerilere karşı bakanlığınızın bakış açısı nedir?

2- Yukarıda söz edilen önerilerde bulunan hâkim ve savcılar kimlerdir? Bu hakim ve savcılar şimdiye kadar kaç tecavüz, cinsel suç ve çocuk istismarı davasına bakıp sonuçlandırmışlardır? Bu tip davalarda kullandıkları takdir haklarının insan haklarına ve hukuka uygun olup olmadığıyla ilgili bir inceleme başlatılacak mıdır?

3- Kadının tecavüzden sadece bedensel olarak zarar göreceğini varsayan bir zihniyet, hukukun en temel ilkelerinden biri olan kişiliğin manevi haklarının korunması ilkesini ne kadar özümseyebilmiştir?

4- Ülkemizde halen yargıya taşınmış ne kadar dava dosyası bulunmaktadır? Bu davaların sınıflandırılması nasıldır? Son 20 yıl itibarıyla cinsel suçlar, tecavüz ve çocukların cinsel istismarı konulu davaların yıllara göre dağılımı nasıldır?

5- Yargıda iş yükünün azaltılmasına ve dosyaların hızlandırılmasına yönelik arayışların, tecavüz ve cinsel istismar üzerinden çözülmeye çalışılması hukuk adına içinde bulunulan acizliğin itirafı değil midir?

6- “Tecavüze uğrayan kadının tecavüzcüsü ile evlendirilmesi” önerisi tecavüzcüleri cesaretlendirmeyecek midir? Bu öneri, tecavüze karşı “hadım” seçeneği dâhil ağır yaptırımlar düşünen hükümetin çözüm arayışına vurulmuş bir darbe değil midir?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder