21 Eylül 2011 Çarşamba

Hükümetinizin Akdeniz ve Ege’de petrol ve doğalgaz araştırmaları konusundaki strateji ve politikası nedir?




Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu’nun Dışişleri Bakanı Prof. Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesi şöyle:

“Akdeniz ve Ege’de petrol ve doğalgaz kaynakları Türkiye için hayati önem taşımaktadır. Hal böyleyken, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Doğu Akdeniz’de ülkemizin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin hak ve hukukuna aykırı adımlar atmakta, sürekli girişimlerde bulunmaktadır. GKRY 2003 yılında Mısır’la, 2007’de Lübnan’la ve 2010 yılında da İsrail’le münhasır ekonomik bölge sınırlandırma anlaşmaları imzalamıştır. GKRY son olarak, İsrail’le komşu bölgede bir ABD şirketine petrol ve doğal gaz araştırması için ahiren ruhsat vermiştir. ABD yönetiminin Rumların bu adımını desteklediği, Avrupa Birliğinin de Rum tutumuna sahip çıktığı yolunda basında haberler yer almaktadır. Dışişleri Bakanı Prof. Davutoğlu’nun, basında yer alan açıklamalarında, bu gelişmeleri Rum tarafının Kıbrıs müzakerelerini sabote etme niyetine bağlamakta, Rumlar buralara arka bahçem derse, Türk tarafına da adım atma hakkının doğacağını ileri sürdüğü kaydedilmektedir.

Bu durumda:

1. Türk tarafının Akdeniz’deki hakları niçin ve hangi anlamda Rum tarafının atacağı adımlara bağlı olmaktadır?

2. Hükümetinizin Akdeniz ve Ege’de petrol ve doğalgaz araştırmaları konusundaki strateji ve politikası nedir?

3. Doğu Akdeniz’de ülkemizin ve KKTC’nin bu bağlamdaki hak ve hukukunu korumak için ne gibi önlemler alınmaktadır?

4. Sayın Başbakanın son Kahire ziyareti sırasında Mısır ile GKRY arasında 2003’de imzalanmış ve taraflarca onaylanmış olan münhasır ekonomik bölge sınırlaması anlaşması konusu yeni Mısır yönetimiyle yaptığınız görüşmelerde gündeme getirilmiş midir? Getirildiyse, ne sonuç alınmıştır?

5. GKRY’le benzeri bir anlaşma imzalanmış olan Lübnan nezdinde anlaşmanın iptali veya hala vakit varsa, onaylanmaması için Hükümetinizce bir girişim yapılması düşünülmekte midir?

6. Hükümet, Rum tarafıyla imzaladığı münhasır ekonomik bölge anlaşması konusunda İsrail nezdinde zamanında girişimde bulunmuş mudur?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder