23 Eylül 2011 Cuma

Gürsel Tekin: “İyi niyet yoksa, Anayasa zor”


Gürsel Tekin’den 1 Ekim öncesi AKP’ye net mesaj: Tutuklu 8 vekil önkoşulumuz. Bu bir iyi niyet konusudur. Yoksa anayasa süreci zora girer. Bakan Yazıcı’ya temenni yanıtı veren CHP’li Tekin ‘Altında imza olan bir protokol taahhüttür’ dedi

Başkent siyaseti TBMM’nin yeni yasama yılı açılışına odaklanırken, CHP’nin Basın ve Propagandadan Sorumlu Genel Başkan yardımcısı Gürsel Tekin, 1 Ekim’de start alacak yeni anayasa yapımı süreci konusunda AKP’ye çok net uyarılar yaptı. AKŞAM’ı ziyaret eden Tekin Ankara Temsilcisi Çiğdem Toker, Haber Müdürü Ersin Bal ve Haber Müdür Yardımcısı A. Rezzak Oral’la sohbet etti.

İşte Tekin’in AKP’ye mesajları ve sürece ilişkin uyarıları:

- HOCALAR ÇİÇEK’E SÖYLEDİ: Meclis Başkanı geçen hafta anayasa hocaları ile görüştü. O toplantıda tüm profesörlerin ortak görüşünün tutuklu vekillerin serbest bırakılması olduğunu öğrendim.

- ÖZGÜR MEDYA ŞART: Dört önceliğimiz var: Özgür ve bağımsız bir medya, özerk üniversite, demokratik bir Siyasi Partiler Yasası (SPY) ve yüzde on ülke barajının düşürülmesi.

- TEMENNİYE İMZA?: (Bakan Hayati Yazıcı’nın AKŞAM’da yayınlanan AKP-CHP arasında imzalanan protokolün ‘taahhüt’ değil ‘temenni’ olduğu yönündeki sözleri üzerine) Eğer bir şeyi hukuksuzluk olarak görüyorsanız ve onun değiştirilmesine yönelik iradenizi imza altına alıyorsanız o bir taahhüttür. Her temenni de bir taahhüttür aynı zamanda. İki partili yönetici arkadaşlar parlamento zemininde, Meclis Başkanının koordinasyonunda taahhütlerini yazılı bir metine dökerek imza altına aldılar. Temenniyse niye imzaladın kardeşim? Bu aynı zamanda bir protokoldür, tutanaktır, imza altına alınmış bir taahhüt ve tutanaktır.

- YÜZDE 50′NİN SORUNU: Bir Bakan böyle bir şeyi nasıl söyleyebilir, anlayamıyorum. Bu konuda bir iyi niyet görmek istiyoruz. Bu bizim için sürecin bir önkoşuludur. Ayrıca sadece CHP’nin sorunu da değil, MHP ve BDP ile birlikte yüzde 50′nin sorunudur. Ellerinden tutan yok. CMK da dahil tüm formüllere açığız. İyi niyet yoksa yeni anayasa işi de zorlaşır.

- HERKES İSTİYOR AMA: Cumhurbaşkanı, Meclis başkanı, tüm siyasi partiler tutuklu vekiller konusunda adım atılmasından yana. Yazılı protokol de var. ‘Yazın öyle dedim, şimdi caydım’ samimi olmaz.

- BAŞBAKAN KİLİTLİYORSA: Sadece Başbakan istemiyor ve kilitliyorsa o zaman parlamentonun işlevini de sorgulamak gerekir.

Hukuksuzluk AKP’ye de bela olur
Bugün genel olarak bir hukuksuzluk var. Bu devran hep böyle döner mi? Bu hukuksuzluk bir gün AKP’nin de başına bela olur. AKP kendisinin de önemli hukuksuzluklarla karşılaştığını söylüyor. ‘Kapatma davası’ vb gibi. Bunları söyleyen bir parti daha insaflı olur. Cehennemi de gördünüz yani o zaman bugünkü tablo niye? Bugün sadece parasız eğitim istedikleri için 18 aydır tutuklu olan öğrenciler var. Sırf taş attığı için cezaevinde olan bin 500 çocuk var. 73 gazeteci hapiste. ‘Efendim onlar gazetecilik yaptığı için tutuklu değiller’ deniyor. Gazetecilik ölçütlerini iktidar mı belirleyecek? Mehmet Haberal’ı da parasız eğitim istedikleri için 18 aydır tutuklu olan iki öğrenciyi de cezaevinde ziyaret edeceğim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder